غار قلعهکرد
قدیمیترین سکونتگاه انسانی در فلات ایران در دستهبندی غارغار قلعهکرد غارقارقان (ترکی: کردقیسی قارقانقیسی) یک غار و محوطه باستانی در ایران است که در روستای قلعه دهستان حصارولیعصر از توابع شهر آبگرم شهرستان آوج استان قزوین منطقه قارقان قرار دارد. این غار در 20 کیلومتری برجهای دوگانه خرقان واقع شده و در 25 اسفند ماه سال 1395 با شماره 383 در فهرست آثار طبیعی ملی ایران به ثبت رسیدهاست. این غار قدیمیترین سکونتگان انسان در ایران معرفی شده است؛ جایی که دندان شیری یک کودک انسان نئاندرتال به قدمت 155 هزار سال در آن کشف شد. نتایج مقدماتی سنسنجی مطلق مواد فرهنگی غار قلعهکرد حاکی از سنی فراتر از 400 هزار سال برای نهشتههای فرهنگی این محوطه است که این سن، غار قلعهکرد را مبدل به قدیمیترین سکونتگاه بشر در ایران کرده است.
پس از عبور از دهانه غار و فرود از یک چاهراه پانزده متری، تالاری به وسعت بیش از هزار متر مربع وجود دارد که دارای چکیدهها و چکندههای آهکی است. رطوبت بالا، نقاشیهای دیواری و حوضچههای آب، از مهمترین ویژگیهای غار قلعهکرد است. دمای غار حدود 15 تا 20 درجه سانتیگراد است و رطوبت در تمام غار حس میشود. مقدار آب داخل غار، در فصول بارش یا خشک متفاوت است. این غار بهعنوان زایشگاه دو گونه خفاش بال خمیده کمرنگ و گوش موشی کوچک که در رتبه تهدیدشده و آسیبپذیر ایران قرار دارند، شناسایی شد.
این غار جزو غارهای خطرناک ایران به شمار میرود متوسط زمان پیمایش این غار 5 الی 6 ساعت میباشد و با توجه به فرودهایی که دارد ما به هیچ عنوان آن را برای کسانی که تجربه غارنوردی ندارند پیشنهاد نمیکنیم. حتما برای بازدید از آن با افراد حرفهای هماهنگ کنید و لوازم و تجهیزات غارنوردی بههمراه داشته باشید.
متاسفانه هیچ نظری ثبت نشده است.