_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
سطح توانایی: مبتدی

ارگ بم

بزرگترین سازه خشتی جهان در دسته‌بندی جاذبه

ارگ بم یکی از شگفت‌انگیزترین آثار تاریخی ایران و جهان است که در شهر بم در استان کرمان قرار دارد. این بنای عظیم که به‌عنوان بزرگ‌ترین سازه خشتی جهان شناخته می‌شود، قدمتی بیش از دو هزار سال دارد و بخش مهمی از هویت تاریخی و فرهنگی ایران را تشکیل می‌دهد. ارگ بم در مسیر جاده ابریشم قرار داشته و در طول تاریخ، نقش مهمی در تجارت، دفاع و سکونت داشته است. معماری منحصر‌به‌فرد این مجموعه که از خشت خام ساخته شده، شامل بخش‌هایی همچون قصر فرمانروا، مسجد، برج‌های دیده‌بانی، اصطبل، خانه‌های مسکونی، و بازار است. طراحی نظام‌مند و مهندسی دقیق آن نشان‌دهنده‌ی درک پیشرفته معماران ایرانی از اصول دفاعی و شهری‌سازی در دوران باستان است. متأسفانه ارگ بم در زلزله سال 1382 آسیب جدی دید، اما پروژه‌های مرمت و بازسازی گسترده‌ای با همکاری متخصصان داخلی و بین‌المللی برای احیای این اثر جهانی در حال انجام است. این بنای ارزشمند در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیده و یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری ایران به شمار می‌آید.

 

یکی از ویژگی‌های منحصربه‌فرد ارگ بم را می‌توان چهار حصار آن دانست. نخستین حصار که 18 متر ارتفاع دارد، مردم را از هجوم دشمن محافظت می‌کرد و پهنای آن در برخی نقاط از 6 متر فراتر می‌رفت. در بخش‌هایی از این حصار، برج‌های دیده‌بانی تعبیه شده بود تا علاوه بر تقویت و استحکام حصار، محلی برای استراحت ماموران و نگهبانان باشد. دور حصار بیرونی ارگ با یک خندق احاطه شده بود. خانه‌های ارگ بم به سه دسته خانه‌های عادی، نیمه اعیانی و اعیانی تقسیم می‌شوند. خانه‌های کوچک‌تر به افراد فقیر تعلق داشت و دارای دو تا سه اتاق بود. خانه‌هایی با سه تا چهار اتاق که برخی از آن‌ها دارای ایوان بودند، به طبقه متوسط جامعه اختصاص داشتند. برای جلوگیری از گرما در آن زمان؛ بادگیری تعبیه شده بود که باد را به درون سازه هدایت و همچون یک کولر طبیعی عمل می‌کرد. جالب اینکه در عمارت‌های بزرگ‌تر و مهم‌تر، از بادگیرهای چهارسازه‌ای و در عمارت‌های کوچک‌تر از بادگیرهای تکی استفاده می‌کردند تا باد از جهات مختلف به داخل خانه‌ وارد شود. محل قرارگیری دروازه اصلی نیز بادهای شدید را به خارج قلعه می‌فرستاد. نکته جالب بعدی، وجود حوضچه‌های کوچک در مسیر باد بود که علاوه بر خنک‌کردن هوا، گردوخاک را از بین می‌برد و همین امر از سبک معماری بی‌نظیر ارگ بم حکایت دارد.

 

پوشش گیاهی منطقه‌ی بم به دلیل اقلیم بیابانی و نیمه‌بیابانی، عمدتاً شامل نخلستان‌ها، درختان گز، تاغ، کهور و گیاهان مقاوم به خشکی است. نخل خرما مهم‌ترین گیاه اقتصادی این منطقه به‌شمار می‌رود و اطراف ارگ بم را نیز نخلستان‌های زیبایی فرا گرفته‌اند که جلوه‌ای خاص به فضای اطراف بنا می‌بخشند. با توجه به اقلیم گرم و خشک منطقه، بهترین زمان بازدید از ارگ بم فصل‌های پاییز، زمستان و اوایل بهار (مهر تا فروردین) است. در این بازه‌ها، هوای بم خنک‌تر و معتدل‌تر است و گردشگران می‌توانند با آسودگی بیشتری از این بنای تاریخی بازدید کنند. تابستان‌های بم بسیار گرم است و دمای هوا گاهی به بالای 40 درجه نیز می‌رسد، بنابراین برای سفر در این فصل نیاز به آمادگی کامل وجود دارد. بازدید از ارگ بم نه‌تنها آشنایی با تاریخ ایران را ممکن می‌سازد، بلکه تجربه‌ای فراموش‌نشدنی از عظمت معماری خشتی و فرهنگ کهن شرق ایران را در اختیار گردشگران قرار می‌دهد.

- پیاده‌روی

با پیاده‌روی می‌توانید از این مکان لذت ببرید.

مشخصات

معرفی موقعیت و مشخصات ارگ بم
دوره: هخامنشیان
موقعیت: کرمان، بم
مختصات: 29.11501079، 58.36936623
ارتفاع نسبت به دریا: 2500 متر
نوع پوشش گیاهی منطقه: بیابان‌ و درختچه‌زارهای خشک
نوع جانوران منطقه: حضور جانوران شکارچی، حضور جانوران گیاه‌خوار، حضور حشرات حساسیت‌زا
شیوه تردد: خودرو شخصی، پیاده‌روی، مینی‌بوس، اتوبوس

موقعیت جغرافیایی

دیدگاه کاربران

دیدگاه کاربران و همسفران ما :)

تجربه خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

avatar

متاسفانه هیچ نظری ثبت نشده است.

این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید!