دیوار بزرگ گرگان
دومین دیوار دفاعی بزرگ دنیا در دستهبندی جنگلدیوار بزرگ گرگان که از جاذبههای گردشگری استان گلستان به حساب میآید، از کرانههای شرقی دریای کاسپین در ناحیه گمیشان آغاز میشود و تا کوههای گلیداغ در شمال شرق کلاله ادامه دارد. دیوار تاریخی گرگان که از آن در کتب تاریخی با نام دیوار سرخ نیز یاد کردهاند، با نامهای دیگری همچون سد سکندر، سد فیروز، سد انوشیروان، قزل آلان (مارسرخ) و... نیز شناخته میشود و در طول مسیر آن 36 قلعه و سه برج نگهبانی با پلان مربع و مستطیل وجود دارد. این دیوار از آن رو به «مار سرخ» معروف است که در ساخت هسته مرکزی و قسمتهای میانی آن از آجرهای سرخرنگ استفاده کرده بودند. دیوار بزرگ گرگان با 200 کیلومتر طول، طولانیترین اثر معماری ایران باستان بعد از دیوار چین است و بهعنوان دومین دیوار بزرگ دنیا به حساب میآید. این دیوار یکی از سازههای دفاعی مشهور جهان است که شاهکاری از هوش ایرانیان محسوب میشود و به همین دلیل در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد.
برای باستانشناسان تشخیص این امر که قدمت دیوار دفاعی گرگان به چه زمانی بر میگردد امر مشکلی است؛ زیرا نام مادها، هخامنشیها، اشکانیان و ساسانیان در میان کتب کارشناسان به چشم میخورد اما شاید بتوان به طور مبهم تاریخ این دیوار دفاعی را بین سال های 429 تا 615 میلادی در نظر گرفت. بیشتر تاریخ نگاران معتقدند انوشیروان ساسانی این دیوار را بنا نهاده، اما گردیزی (تاریخ نگار ایرانی) در کتاب زین الخبار آغاز ساخت این بنای تاریخی را به یزدگرد اول و اتمام آن را به انوشیروان نسبت میدهد. در برخی از کتب تاریخی دیگر تعمیر این دیوار را به دست مازیا فرمانروای طبرستانی نیز نسبت میدهند. بسیاری از کارشناسان نیز بر این عقیدهاند که دیوار گرگان و دیوار چین در یک زمان و برای مقابله با هجوم مهاجمانی از قبایل صحرانورد به نام هپتال ها از شمال ساخته شده است.
با توجه به اینکه دیوار بزرگ گرگان از مناطق مختلفی عبور میکند، پوشش گیاهی آن نیز متنوع است. در مناطق نزدیک به دریای خزر، پوشش گیاهی آن شامل گیاهان ساحلی و تالابی است. در مناطق داخلیتر، پوشش گیاهی شامل علفزارها، بوتهزارها و درختچهها است. در مناطق کوهستانی نیز پوشش گیاهی شامل درختان و درختچههای جنگلی است. در حال حاضر بهترین جایی که میتوانید دیوار بزرگ گرگان را ببینید، در منطقه پیشکمر در شمال شرقی کلاله، شمال گنبد کاووس بهسمت کلاله و مراوهتپه و همچنین روستای تمرقره قوزی است. بخش قابل بازدید دیوار در منطقه قرار گرفته است که در چهار فصل سال جلوههای متفاوتی دارد؛ گرچه با توجه به وضعیت آبوهوای منطقه، اوایل پاییز و اوایل بهار را میتوان بهترین زمان بازدید از دیوار گرگان دانست. گرمای هوا و رطوبت آن در تابستان و همچنین هوای نامساعد زمستان ممکن است کمی آزاردهنده باشد.
متاسفانه هیچ نظری ثبت نشده است.