غار کوگان
شاهکار معماری اشکانی در دستهبندی غارغار کوگان در 51 کیلومتری جنوب خرمآباد و در شرق شهرستان پلدختر استان لرستان، در دهستان میانکوه شرقی قرار دارد. این غار که ساخته دست انسان است، در کوه کوگان واقع شده و قدمت آن به دوره اشکانیان (حدود 2,200 سال قبل) بازمیگردد. غار کوگان در سال 1981 میلادی توسط «ژاک دومورگان» فرانسوی کشف شد. دسترسی به غار در ابتدا بسیار سخت و بدون تجهیزات کوهنوردی و غارنوردی غیرممکن بود؛ اما در حال حاضر با استفاده از پلههای تعبیه شده، میتوان با مقداری پیادهروی به غار دسترسی پیدا کرد. برای طی این مسیر به آمادگی بدنی نسبتا بالا احتیاج خواهید داشت.
غار کوگان بهمنظور پرستش مهر در آیین میتراییسم بهشکل مربع و کاملا منظم تراشیده شده است. این غار در درهای تنگ با دیوارهای عمودی از نوع ناودیسهای فشرده قرار دارد. غار کوگان از دو طبقه تشکیل میشود و روزنههای کوچک و بزرگ آن از دور نظر را به خود جلب میکنند. دهانه غار حدود 60 متر بالاتر از کف دره واقع شده و ابعاد آن 2٫5 در 2٫2 متر است که رو به شمال قرار دارد. پنجرههای غار مشرف به کوهستان و جریان رودخانه کوگان هستند که از کف تنگ دره عبور میکند. جالب است بدانید که این غار دارای حمام و سرویس بهداشتی نیز بوده و فضاهای تعبیه شده برای آنها در غار وجود دارد.
غار کوگان در تاریخ 25 اسفند 1378 هجری شمسی به فهرست آثار ملی ایران افزوده شد. مساحت كلي فضاهاي تعبيه شده در اين غار دستساز حدود 281 متر مربع است و از نكات قابل تامل در اين غار وجود مخازن آب در داخل اتاقهاست. در استان لرستان 21 غار مشابه کوگان شناسایی شدهاند که بین سه تا هفت طبقه دارند. در این بین تنها غار هفت طبقه در استان لرستان، غار «ارجنک» در الیگودرز است.
متاسفانه هیچ نظری ثبت نشده است.