خانه کلبادی
نمونهای فاخر از معماری قاجاری در قلب ساری در دستهبندی جاذبهخانه کلبادیها یکی از زیباترین و ارزشمندترین بناهای تاریخی استان مازندران است که در مرکز شهر ساری قرار دارد. این خانه که در دوران قاجار ساخته شده، متعلق به خانوادهی اشرافی و سرشناس کلبادی بوده که در آن زمان در منطقه نفوذ سیاسی و اجتماعی بالایی داشتند. معماری این بنای تاریخی، ترکیبی از سبک معماری ایرانی با تأثیراتی از معماری اروپایی دوران قاجار است و بهخاطر تزئینات چوبی، گچبریها، ارسیهای زیبا و حیاط دلنشین خود، شهرت دارد. این بنا در تاریخ 9 آبان 1377 با شمارهٔ ثبت 2148 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
سبک معماری خانه کلبادی برگرفته از تکایای دوره قاجاری است و این خانه تاریخی دارای دو بخش اصلی اندرونی و بیرونی، ایوانها و اتاقهایی با پنجرههای چوبی مشبک است. سقفهای چوبی، نقاشیهای دیواری، و شیشههای رنگی بهکاررفته در بنا، جلوهای خاص به فضا دادهاند. بخش اندرونی عمارت در دو طبقه و یک زیرزمین ساخته شده و هر طبقه دارای شاهنشین و اتاقهای دو طرفه است. شاهنشین طبقه دوم از زیباترین قسمتهای این عمارت به شمار میآید که با هنرهای تزئینی خاص دوره قاجاری آراسته شده است. مصالح ساختمانی این عمارت شامل چوب و آجر است و بام آن به صورت شیروانی و با پوشش سفال ساخته شده است. در حال حاضر این بنای زیبا پس از مرمت و بازسازی، بهعنوان موزه مردمشناسی ساری مورد استفاده قرار گرفته و مجموعهای از اشیای سنتی، پوشاک، وسایل زندگی قدیمی و ابزار کار مردمان مازندران در آن به نمایش گذاشته شده است. عمارت منوچهرخان کلبادی حدود یکصد و سی سال پیش به دستور سردار جلیل، یکی از امراء ارتش وقت ساخته شد و به نام فرزند بزرگش امیر نصرت شکوه نظام به "امیریه" معروف گردید. پس از فوت امیر نصرت در جوانی، سردار این بنا را به فرزندش منوچهرخان کلبادی بخشید. منوچهرخان که بعدها از ملاکین منطقه و نماینده مردم ساری در مجلس شورای ملی بود، در سال 1362 فوت کرد و این بنا در سال 1370 به سازمان میراث فرهنگی واگذار شد.
خانه کلبادیها نه تنها نمونهای ممتاز از هنر معماری بومی در دوره قاجار است، بلکه فرصتی برای آشنایی با تاریخ، فرهنگ و سبک زندگی مردم این منطقه در سدههای گذشته فراهم میآورد. بازدید از این مکان تاریخی برای علاقهمندان به میراث فرهنگی، هنر معماری سنتی و گردشگری فرهنگی بسیار توصیه میشود. خانه تاریخی کلبادیها همهروزه از ساعت 8 صبح تا 13 ظهر پذیرای بازدیدکنندگان است و مدت زمان پیشنهادی برای بازدید از این مجموعه حدود یک تا دو ساعت است. هزینه بلیط ورودی در سال 1400 حدود 4 هزار تومان اعلام شده بود، اما پیشنهاد میشود پیش از بازدید، اطلاعات بهروزتر را از منابع رسمی یا از طریق تماس با مجموعه دریافت کنید.
متاسفانه هیچ نظری ثبت نشده است.