غار پرآو
عمیقترین غار ایران در دستهبندی غارغار پراو یا غار پرو که به کردی پهڕاو، به معنی پرآب؛ نام غاری است، در دوازده کیلومتری شمالشرق شهر کرمانشاه که در میان کوه طاق بستان و کوه بیستون و در جنوب منطقهای به نام میدان پراو قرار دارد. کوه پرآو با ارتفاع 3357 متر از سطح دریا، به عنوان یکی از بلندترین قلههای استان در کنار روستای چالآبه به چشم میخورد. در ارتفاع 3050 متری این کوه، عمیقترین و صعبالعبورترین غار ایران قرار دارد که رمز و رازهای زیادی را در خود جای داده است. پرآو غاری است به طول 1450 متر و عمق 750 متر که در میان کوه طاق بستان و کوه بیستون و در جنوب منطقهای به نام میدان پرآو قرار گرفته و با قله شیخ علیخان یا قله پرآو تنها حدود 300 متر فاصله دارد. تعداد 26 حلقه چاه در این غار وجود دارد و عمیقترین آنها، چاه شماره 16 با عمق 42 متر است.
این غار منحصربهفرد بیش از 40 سال پیش، با عنوان بزرگترین غار عمودی دنیا شناخته شد و به همین دلیل لقب اورست غارهای جهان را به آن نسبت دادند؛ اما با گذشت زمان و انجام اکتشافات بیشتر در میان غارهای سراسر جهان، رتبه غار پرآو به 221 تنزل پیدا کرده و غارهای عمیقتری در فهرست جهانی به ثبت رسیدهاند؛ اما این غار رمزآلود کشورمان هنوز به دلیل وجود دهانهاش در ارتفاع 3000 متری از سطح دریا، بالاترین سطح را در جهان به خود اختصاص داده است. پرآو در سال 1388 به عنوان دومین اثر طبیعی ملی کرمانشاه توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایران به ثبت رسیده و در 20 بهمن 1389 توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره 98 در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفته است.
میتوان گفت که غارنوردان دشوارترین پیمایش خود را در غار پرآو تجربه میکنند. این دشواری در ورود به غار هم وجود دارد و دهانه ورودی غار به گونهایست که باید به حالت پا مرغی به آن وارد شد. پس از ورود به غار، سرمای هوا کار را بسیار دشوار میکند. به دلیل وجود یخچالهای طبیعی و ارتفاع بالای این غار در هیچ نقطه از آن دمایی بالاتر از 3-1 درجه سانتیگراد ثبت نشده است. بدنه و دیوار سنگی خشن و متخلخل غار باعث میشود که لباس غارنوردان در حین پیمایش پاره شود و آب سرد و سرما به لباسها و سطح بدن نفوذ کند که بر دشواریهای پیمایش میافزاید. در این شرایط عبور از سوراخهای تنگ غار، که آبی با دمای نزدیک صفر درجه در کنار آنها جریان دارد هم دشواری دیگری ست که غارنوردان در پرآو با آن سر و کار دارند. پیمایش سینهخیز در بخشهایی از غار اجباری ست و تنگ گلخیز اولین محل پیمایش سینهخیز به شمار میآید . گذرگاههای تنگ و محلهایی موسوم به خرچنگرو، ریزشیبودن برخی از قسمتهای غار، دیوارههای خطرناک و چاههای عمیق، پرآو را در دنیا به غاری صعبالعبور و سخت مشهور کرده است و حتی پنج غارنورد ایرانی در آن جان باختهاند. بد نیست بدانید اجساد برخی از آنها هیچ وقت به بیرون از غار منتقل نشده است.
متاسفانه هیچ نظری ثبت نشده است.